Knauf Fugenfüller impregnirani novi je proizvod za obradu spojeva u vlažnim prostorijama, a od danas je dostupan i u svim prodajnim centrima BMD STIL-a. Ovaj praškasti materijal na bazi gipsa s aditivima dio je sistemskog rješenja te je izuzetno lagan za obradu i odlikuje se izvrsnom ljepljivošću i čvrstoćom. Fugenfüller impregnirani je vodoodbojan i bojom vizualno prilagođen impregniranim (H2) i protupožarno-impregniranim (DFH2) gipsanim pločama.

Prvenstveno je namijenjen za ispunu spojeva impregniranih gipsanih ploča. Svjetlo zelena boja odgovara nijansi impregniranih ploča što olakšava vizualnu kontrolu prilikom izvođenja vlago otpornih sustava. Materijal je prikladan za ručno ispunjavanje sastava ploča s HRAK (poluobli zakošeni) rubom i AK (zakošenim) rubom. Primjenjiv je za izradu spojeva kvalitete Q1 i Q2 uz upotrebu bandažne trake, kao i za sanaciju oštećenih spojeva impregniranih gipsanih ploča.

Glavna svojstva kojima se Knauf Fugenfüller impregnirani odlikuje su: impregnirani, praškast materijal, pakiran u vreće od 5 kg, materijal za ispunu spojeva kod izrade vlago otpornih sustava, kremaste strukture i lagan za obradu, jednostavan za pripremu bez grudica, brza završna čvrstoća, dovoljno dugo vrijeme obrade, dobra prionjivost, za spojeve s visokom kvalitetom završne obrade, vrlo izdašan materijal, zelena boja.

Kako ga pripremiti za obradu?
Fugenfüller impregnirani sipati u čistu, hladnu vodu sve dok materijal ne postane vidljiv na površini (maks. 2,5 kg na cca. 1,9 l vode). Zatim miješati špahtlom do postizanja kremaste gustoće. Koristiti čiste posude i alat za miješanje. Spojevi očišćeni od prašine se popunjavaju Fugenfüller impregniranim te se postavlja bandažna traka. Prije stavljanja drugog sloja, prethodni sloj materijala mora biti suh, odnosno tvrd. Drugi sloj nanosi se u većoj širini od prvog sloja. Sva mjesta gdje su vijci također treba popuniti i poravnati. Neposredno nakon upotrebe sav alat i pribor je potrebno isprati vodom.

Vrijeme obrade
Od završetka miješanja preostaje oko 45 minuta do početka stvrdnjavanja. Nakon toga se ne preporuča dodavanje vode ili materijala. Nečiste posude i električni mješači skraćuju vrijeme stezanja materijala.

Temperatura obrade
S obradom spojeva treba započeti tek nakon što je isključena mogućnost promjena dimenzija ploča uslijed promjene temperature ili vlage u prostoru. Ploče se obrađuju tek nakon nanošenja svih vrsta tekućih estriha i žbukanja. Prilikom rada Fugenfüller impregniranim temperatura prostorije i podloge ne smije biti niža od cca. 10 Celzijevih stupnjeva.

Skladištenje
Materijal mora biti zaštićen od smrzavanja, visokih temperatura i direktne izloženosti suncu. Vreće skladištiti na suhom, na drvenim paletama. Materijal iz oštećenih vreća treba odmah ugraditi ili prepakirati u nove vreće. Rok trajanja ovako skladištenog proizvoda je oko 6 mjeseci od datuma proizvodnje. [BMD STIL, Foto: KNAUF d.o.o.]