Proizvedene prešanjem i lijepljenjem nekoliko slojeva iverja, različite dužine i širine, OSB ploče danas su pronašle širok krug primjene u svijetu građevinarstva ali i van njega. Njihov naziv potječe iz engleskog jezika (Oriented Strand Board/Ploče sa suprotno orijentiranim iverjem) jer su prije spomenuti slojevi, međusobno postavljeni pod pravim kutom, slijepljeni smolama i ljepilima te isprešani u vrlo krutu i čvrstu ploču, s odličnim mehaničkim svojstvima. Uz to odlikuju ih odlična statička svojstva te atraktivan izgled.

Zahvaljujući svemu navedenom, a uvelike atraktivnom estetskom izgledu, porasla je njihova upotreba u opremanju interijera. Posebno kod ljudi koji svoj životni ili poslovni prostor žele urediti u popularnom „industrijskom“ stilu u kombinaciji s ciglom, željeznim detaljima, drvom i sličnim materijalima.

S one druge, građevinske strane, OSB ploče uglavnom se koriste u novogradnji kuća od drvenih konstrukcija sa standardnim ili visokim zahtjevima u pogledu uštede energije (nisko-energetske, pasivne ili kuće nulte energije) kao i za renoviranje postojećih kuća, adaptacije tavana i dogradnju katova manjeg opterećenja.

BMD STIL u svom prodajnom asortimanu nudi velik izbor OSB ploča, a možemo izdvojiti OSB/3 ploču 12x675x2500 T&G, predviđenu za primjenu u vlažnim uvjetima, koju možete pronaći u svim našim prodajnim centrima, po akcijskoj cijeni već od samo 30.11 kn/m2 do 4.8.2017. [BMD STIL, Foto: Egger PR]